четвъртък, август 11

Какво, защо и как да правим с форматите за публикации в WordPress 3.1

0
38
Какво, защо и как да правим с форматите за публикации в WordPress 3.1


Форматите за публикации са една от вълнуващите функции, които идват в WordPress 3.1. Но повечето начинаещи нямат представа какво представляват форматите за публикации, защо трябва да имат значение за вас и как можете да се възползвате от тази страхотна функция. След като преминахме през алфа версията на WordPress 3.1, ние решихме да обясним какво, защо и как да на функцията за формати за публикации, която идва в WordPress 3.1.

Какво представляват форматите за публикации?

Форматите за публикации са мета информация, която може да се използва от теми за персонализиране на представянето на публикация. Добре, сега в обикновен формат за публикации на английски език са метод за стилизиране на конкретна публикация. С помощта на тази функция можете да посочите „формата“ на показване на конкретна публикация. Тази функция разширява аспекта на микроблоговете на WordPress, защото сега можете да имате видеоклипове, връзки, изображения, аудиозаписи, цитати, статуси и т.н. всичко на едно място и най-хубавото е, че те ще бъдат оформени съответно.

Примери за употреба

Нека да разгледаме официалния блог Digging into WordPress. Те имат два типа стилове на публикации на началната страница. Едната е пълна публикация, която показва откъс, точно като всеки друг блог. Но това, което е интересно е, че те имат специфичен стил на публикация, която представлява външни връзки към други публикации в блога, които намират за полезни за своите читатели.

Блогването е свързано с споделяне на ресурси и често това е случаят, когато блогърът иска просто да се свърже с външен ресурс, защото намира, че е полезен за своите читатели. Основният проблем, с който се сблъскват, е, че трябва да направят нова публикация, за да кажат на читателите да отидат на друг сайт. Това създава объркване за крайния потребител, тъй като те не знаят какъв тип публикация е. Често потребителят трябва да щракне върху пълния изглед на публикацията, само за да разбере, че авторът иска да види външна връзка. Въпреки че има трикове като този, който ви позволява да свързвате към външни връзки от заглавия на публикации, този проблем с формат на публикацията ще поправи всичко. Дизайнерите на теми могат да стилизират „форматите на връзките“ така, че да се показват по различен начин, както Джеф Стар има за копаене в WordPress.

Силата на тази функция е твърде много за описване. Защото сега можете да пишете кратки публикации за състоянието, както бихте направили в Twitter, и да ги оформяте по различен начин, без да вършите твърде много работа. Ако сте намерили цитат, който ви харесва, можете да го споделите и да изпъкне с едно щракване. Изводът е, че функцията „формати за публикации“ ще направи WordPress по-пълна платформа за блогове.

Защо искате да използвате Post Formats?

Форматите за публикации заменят необходимостта от използване на категории за постигане на подобни функции за стил. Досега разработчиците хакнаха категории на WordPress, за да постигнат този ефект, което в крайна сметка създава много претрупване и объркване за новите блогъри. Използването на формати за публикации не само ще намали претрупването по отношение на категории, но и ще направи вашия блог преносим между теми, които поддържат тези формати.

Това също така ще направи вашия блог по-удобен за вашите читатели, защото вашият потребител ще знае точно какъв тип публикация преглежда. Освен това, това ще направи блога ви по-оживен, защото ще имате различен стил на публикации на страницата на вашия блог. В момента повечето публикации в блога изглеждат много скучни, защото всички публикации си приличат. Форматите на публикациите ще запълнят така необходимата празнота в сайтовете, задвижвани от WordPress.

Как да добавяте и използвате Post формати в WordPress 3.1

Точно като миниатюрите на публикациите, менютата, персонализираните фонове и персонализираните заглавки, форматите на публикациите също ще бъдат функция, активирана от тема. Това означава, че тази функция ще бъде достъпна само ако вашата тема е съвместима.

Предупреждение: Трябва да имате добро разбиране на HTML, CSS и функциите на цикъла на WordPress, за да следвате този урок.

За да активирате „формати за публикации“ в WordPress 3.1, ще трябва да отворите вашата тема функции.php файл и поставете следния код:

add_theme_support( 'post-formats', array( 'aside', 'gallery' ) );

Забележка: настрана и галерията не са единствените налични формати за публикации. Наличният списък с формати за публикации е:

 • настрана – Обикновено се оформя без заглавие. Подобно на актуализация на състоянието във Facebook.
 • chat – Препис на чат.
 • галерия – Галерия от изображения.
 • връзка – връзка към друг сайт.
 • изображение – едно изображение.
 • цитат – цитат.
 • статус – Кратка актуализация на състоянието, обикновено ограничена до 140 знака. Подобно на актуализация на състоянието в Twitter.
 • видео – едно видео.

За пълния списък с формати за публикации вижте WordPress Codex.

След като добавите този код, ще видите ново поле в панела за писане на публикации в дясната колона, където виждате публикуване.

Опция за формат на публикация в панела за писане на публикации

След като напишете публикацията, можете да промените формата и да натиснете публикуване. Това ще ви позволи да покажете публикацията си в предварително стилизиран формат.

Но изчакайте, ние все още не сме посочили тези предварително стилизирани формати за публикации никъде в нашата тема. Така че точно сега, дори ако изберете формата в панела за публикации в WordPress, това няма да има разлика, защото вашата тема не знае как да го покаже. За целта ще трябва да редактираме нашия цикъл за публикации.

Ще използваме условния таг: has_post_format()

if ( has_post_format( 'aside' )) {
 // code to display the aside format post here
} else if (has_post_format('gallery')) {
  // stuff to display the gallery format post here
} else if (has_post_format('link')) {
  // stuff to display the link format post here
}else {
  // code to display the normal format post here
}

Сега какво чакате? Започнете да се подготвяте за тази страхотна функция. Можем само да си представим WordPress да се използва все повече и повече като платформа за микроблогове с нови теми, които ще излязат, използвайки тази функция.

Допълнителни показания:

Пощенски формати на WordPress Codex
Видове и формати на публикации и таксономии, о, боже!
Формати на публикации срещу персонализирани типове публикации

Comments are closed.