четвъртък, август 11

Как да деактивирате Gutenberg и да запазите класическия редактор в WordPress

0
31
Disable Gutenberg and keep classic editor in WordPress


Искате ли да деактивирате Gutenberg (редактор на блокове) и да запазите класическия редактор на WordPress на вашия сайт?

Gutenberg е редакторът на блокове по подразбиране в WordPress, който замени класическия редактор на WordPress. За много потребители е трудно да се адаптират и биха предпочели да запазят класическия редактор.

В тази статия ще ви покажем как лесно да деактивирате Gutenberg и да запазите класическия редактор в WordPress.

Какво е Гутенберг?

Gutenberg е името за развитие на редактора на блокове в WordPress. Редакторът на блокове е създаден с цел да модернизира опита за писане на WordPress.

Редактор на блокове на WordPress с тема по подразбиране Twenty Twenty-One

Той се опитва да работи като плъгин за създаване на страници и ви позволява да плъзгате и пускате елементи в публикация или страница. Целта е да се предложи повече гъвкавост и да се даде възможност на потребителите на WordPress да създават уникални оформления за своето съдържание с богато мултимедийно съдържание.

След пускането на WordPress 5.0, редакторът на блокове вече е редакторът по подразбиране в WordPress.

Защо да деактивирате редактора на Gutenberg в WordPress?

Много потребители, които използват WordPress от години, се чувстват по-удобни с класическия редактор.

Освен това, тъй като редакторът на блокове е сравнително нов, някои плъгини все още не са съвместими с него.

За щастие, има плъгин от основния екип на WordPress, който ви позволява да използвате класическия редактор дори на WordPress 5.0 или по-нова версия.

Нека да разгледаме как лесно да деактивирате Gutenberg и да продължите да използвате класическия редактор на WordPress.

Метод 1. Деактивирайте Gutenberg с приставката за класически редактор

За този метод ще използваме приставката Classic Editor, която е разработена и поддържана от основните сътрудници на WordPress.

Първото нещо, което трябва да направите, е да инсталирате и активирате приставката Classic Editor. За повече подробности вижте нашето ръководство стъпка по стъпка как да инсталирате плъгин за WordPress.

Плъгинът работи извън кутията и ще деактивира редактора на Gutenberg при активиране.

Този плъгин също ви дава възможност да запазите едновременно Gutenberg и Classic редактора. Можете да конфигурирате това в настройките на плъгина.

Просто отидете на Настройки » Писане страница във вашата администраторска област на WordPress. Ще видите опцията да направите това под „Настройки на класическия редактор“.

Настройки на класическия редактор

Не забравяйте да кликнете върху бутона за запазване на промените, за да съхраните настройките си.

Вече ще можете да видите нова връзка под Публикации меню за създаване на нови публикации с помощта на класическия редактор.

Превключете към класически редактор

Също така ще можете да редактирате по-стари статии с помощта на класическия редактор. Просто отидете на Публикации » Всички публикации страница и ще видите връзка „Редактиране (класически)“ под публикациите.

Редактиране на класически

Метод 2. Използвайте класически редактор с деактивиране на приставката Gutenberg

Ако искате да деактивирате Gutenberg за определени потребителски роли и типове публикации, тогава този метод ще ви помогне да направите това.

Първо, трябва да инсталирате и активирате приставката Disable Gutenberg. За повече подробности вижте нашето ръководство стъпка по стъпка как да инсталирате плъгин за WordPress.

При активиране трябва да посетите Настройки » Деактивиране на Гутенберг страница, за да конфигурирате настройките на приставката.

Деактивирайте настройките на Гутенберг

По подразбиране плъгинът ще деактивира Gutenberg навсякъде за всички потребители на вашия уебсайт. Ако обаче искате да го ограничите до определени потребителски роли и типове публикации, тогава трябва да премахнете отметката от опцията „Пълно деактивиране“.

Премахването на отметката ще покаже повече опции за избирателно деактивиране на Gutenberg за определени потребителски роли, типове публикации, шаблони за теми или отделни публикации.

Селективно деактивирайте Гутенберг

Тази опция е полезна, ако използвате плъгин за WordPress, който не е съвместим с Gutenberg, но искате да използвате Gutenberg за други области на вашия сайт.

WordPress е най-популярният конструктор на уебсайтове в света, който захранва повече от 43% от всички уебсайтове в интернет.

Той има хиляди плъгини и теми и захранва всички видове уебсайтове от магазини за електронна търговия до общности за членство.

Много от тези плъгини вече са съвместими с редактора на блокове. Например, WPForms включва персонализиран блок на формуляр за контакт, така че можете лесно да вмъкнете вашите формуляри във всяка публикация или страница с редактора на блокове.

Въпреки това, много инструменти на трети страни все още разчитат в голяма степен на класическия редактор на WordPress и може да не са напълно съвместими с редактора на блокове.

Ако случаят е такъв, тогава тези настройки могат да бъдат много полезни за вас.

Не забравяйте да кликнете върху бутона за запазване на промените, за да съхраните настройките си.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да деактивирате Gutenberg и да запазите класическия редактор в WordPress. Може също да искате да видите нашия списък със задължителните WordPress плъгини за всички уебсайтове и нашето сравнение на най-добрите услуги за имейл маркетинг за малкия бизнес.

Ако ви е харесала тази статия, моля, абонирайте се за нашия YouTube канал за видео уроци за WordPress. Можете също да ни намерите на Twitter и Facebook.Comments are closed.