четвъртък, август 11

Как да добавите заглавки на изтичане в WordPress (2 метода)

0
22
How to Add Expires Headers in WordPress


Искате ли да научите как да добавяте заглавки с изтичане на валидност в WordPress?

Заглавките с изтичане са правила, които позволяват на уеб браузърите да знаят дали да заредят ресурс на уеб страница като изображения от кеша на браузъра на посетителя или от вашия сървър. Те могат да помогнат за подобряване на производителността на вашия сайт.

В тази статия ще ви покажем два начина за добавяне на заглавки с изтичане в WordPress.

Как се използват заглавките с изтичане в WordPress?

Първият път, когато някой посети уеб страница на вашия WordPress сайт, всички файлове се зареждат един по един. Всички тези заявки между браузъра и вашия хостинг сървър на WordPress увеличават времето за зареждане на уеб страницата.

Кеширане на браузъра съхранява някои или всички от тези файлове на компютъра на посетителя. Това означава, че следващия път, когато посетят страницата, файловете могат да бъдат заредени от собствения им компютър, повишавайки производителността на WordPress.

Сега може би се чудите как браузърите знаят кои файлове да запазят и колко дълго да ги съхраняват?

Тук идват заглавките с изтичане на валидност.

Правилата за това кои файлове да се записват и колко дълго да се запазват се задават с помощта на едно от двете изтича заглавки или заглавки за контрол на кеша. В тази статия ще се съсредоточим върху заглавките с изтичане на валидност, тъй като те са по-лесни за настройка за повечето потребители.

Заглавките Expires задават дата на изтичане за всеки тип файл, съхранен в кеша на браузъра. След тази дата файловете ще бъдат презаредени от вашия сървър, за да дадат на посетителите най-новата версия на страницата.

Ще ви покажем как да добавите заглавки с изтичане, като използвате два различни метода. Първият метод е по-лесен и се препоръчва за повечето потребители. Можете да щракнете върху връзките по-долу, за да преминете напред към предпочитания от вас раздел:

Видео урок

https://www./watch?v=nO9NgQ878xs

Абонирайте се за UpScale

Ако предпочитате писмени инструкции, просто продължете да четете.

Метод 1: Добавете заглавки с изтичане с WP Rocket WordPress Plugin

WP Rocket е най-удобната за начинаещи WordPress плъгин за кеширане на пазара. Веднъж активиран, той работи незабавно, за да ускори вашия сайт, без да се налага да се забърквате със сложни настройки за конфигурация като много други плъгини за кеширане.

WP Rocket е първокласен плъгин, но най-хубавото е, че всички функции са включени в най-ниския им план.

HP Rocket

Първото нещо, което трябва да направите, е да инсталирате и активирате приставката WP Rocket. За повече подробности вижте нашето ръководство стъпка по стъпка как да инсталирате плъгин за WordPress.

След като бъде инсталиран и активиран, WP Rocket автоматично ще включи кеширането на браузъра. По подразбиране той добавя заглавки с изтичане и заглавки за контрол на кеша с най-добрите настройки за ускоряване на вашия WordPress сайт.

Това е всичко, което трябва да направите. Ако искате да научите повече за приставката, вижте нашето ръководство за това как правилно да инсталирате и настроите WP Rocket в WordPress.

Ако предпочитате да използвате безплатен плъгин за кеширане, за да добавите заглавки с изтичане на валидност към вашия уебсайт, тогава ви препоръчваме да разгледате W3 Total Cache.

W3 Total Cache предлага някои от същите функции като WP Rocket, но не е толкова удобен за начинаещи. Ще трябва ръчно да активирате заглавките с изтичане на валидност, тъй като това не ги активира автоматично.

Метод 2: Добавете заглавки с изтичане в WordPress с помощта на код

Вторият метод за добавяне на заглавки с изтичане на валидност в WordPress включва добавяне на код към вашите WordPress файлове. Не го препоръчваме за начинаещи, тъй като грешка в кода може да причини сериозни грешки и да счупи вашия сайт.

Преди да направите тези промени, препоръчваме първо да направите резервно копие на вашия WordPress сайт. За повече подробности вижте нашето ръководство за това как да архивирате и възстановите своя WordPress сайт.

С това казано, нека да разгледаме как да добавите заглавки с изтичане на валидност чрез добавяне на код към WordPress.

Определете дали вашият уебсайт работи с Apache или Nginx

Първо, трябва да разберете дали вашият уебсайт използва сървъри Apache или Nginx. За да направите това, прегледайте уебсайта си и щракнете с десния бутон върху страницата, след което изберете опцията „Проверка“.

Щракнете с десния бутон върху опцията за проверка

След това трябва да щракнете върху раздела „Мрежа“ в горната част на страницата. Може да се наложи да опресните страницата, за да се заредят резултатите.

Щракнете върху раздела Мрежа

След това можете да щракнете върху името на вашия домейн в горната част на колоната „Име“. След това трябва да превъртите надолу до секцията „Заглавки на отговора“ и да проверите за елемент, наречен „сървър“.

Проверете секцията заглавия на отговорите

Това ще ви покаже кой уеб сървър се използва. В този случай сайтът работи на Nginx сървър.

Сега, когато знаете кой уеб сървър използва вашия сайт, използвайте връзките по-долу, за да преминете напред:

Как да добавите заглавки на изтичане в Apache

За да добавите заглавки с изтичане на валидност към сървър на Apache, трябва да добавите код към вашия .htaccess файл.

За да редактирате този файл, трябва да се свържете с вашия хостинг акаунт в WordPress с FTP клиент или инструмента за файлов мениджър на вашия хост. Ще намериш своето .htaccess файл в главната папка на вашия уебсайт.

Намерете .htaccess в основната папка

Понякога файлът .htaccess може да бъде скрит. Ако имате нужда от помощ при намирането му, вижте нашето ръководство защо не можете да намерите .htaccess файл на вашия WordPress сайт.

След това трябва да добавите заглавки с изтичане, за да включите кеширането на браузъра. Това казва на уеб браузъра колко дълго трябва да съхранява ресурсите на вашия уебсайт, преди да бъдат изтрити.

Можете да добавите следния код в горната част на вашия .htaccess файл за добавяне на заглавки на валидност:


## EXPIRES HEADER CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType image/svg "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType application/javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 3 days"
</IfModule>
## EXPIRES HEADER CACHING ##

Тези стойности трябва да работят добре за повечето сайтове, но можете да коригирате периодите от време, ако нуждите ви са различни.

Обърнете внимание, че кодът задава различни дати на изтичане на кеша въз основа на типа файл. Изображенията се кешират по-дълго от HTML, CSS, Javascript и други типове файлове, защото обикновено остават същите.

Как да добавите заглавки на изтичане в Nginx

Ако използвате Nginx сървър за хостване на вашия WordPress блог, тогава трябва да редактирате конфигурационния файл на сървъра, за да добавите заглавки с изтичане на валидност.

Как редактирате и осъществявате достъп до този файл зависи от вашия хост, така че можете да се свържете с вашия хостинг доставчик, ако имате нужда от помощ за достъп до файла.

След това трябва да добавите следния код, за да добавите заглавки с изтичане:


location ~* .(jpg|jpeg|gif|png|svg)$ {
  expires 365d;
}
 
location ~* .(pdf|css|html|js|swf)$ {
  expires 3d;
}

Този код ще зададе времената на валидност за различните типове файлове. Забележете отново, че изображенията се кешират по-дълго от HTML, CSS, JS и други типове файлове, тъй като изображенията обикновено остават същите.

Надяваме се, че този урок ви помогна да научите как да добавяте заглавки с изтичане в WordPress. Може също да искате да видите нашето най-добро ръководство за сигурност на WordPress, за да подобрите сигурността на вашия уебсайт, и да видите нашето сравнение на най-добрите услуги за имейл маркетинг, за да увеличите трафика си.

Ако ви е харесала тази статия, моля, абонирайте се за нашия YouTube канал за видео уроци за WordPress. Можете също да ни намерите на Twitter и Facebook.Comments are closed.