четвъртък, август 11

Как да добавите персонализирана страница за грешка в базата данни в WordPress

0
32
How to Add a Custom Database Error Page in WordPress


Виждали ли сте някога страницата за грешка „Грешка при установяване на връзка с база данни“ на вашия WordPress сайт?

Това съобщение може да се показва по различни причини, но е непривлекателно и може да обърка посетителите ви. Освен това няма да разберете, че уебсайтът ви не работи, докато не го посетите и не видите съобщението.

В тази статия ще ви покажем как да персонализирате страницата си за грешка в базата данни в WordPress. Също така ще ви покажем как да настроите известие за всеки път, когато уебсайтът ви изпадне поради грешка в базата данни.

Какво причинява грешка при установяване на връзка с база данни?

„Грешка при установяване на връзка с база данни“ е една от най-често срещаните грешки в WordPress. Това може да бъде причинено от неправилна информация за базата данни във вашите настройки на WordPress, повредена база данни или неотзивчив сървър на база данни.

Грешка при свързване с база данни в WordPress

Решаването на тази грешка може да бъде трудно за начинаещи, така че ние изброихме редица решения на грешката в нашето ръководство за това как да коригираме „Грешката при установяване на връзка с база данни“ в WordPress.

Последното нещо, което вашите посетители искат да видят, е общо съобщение за грешка, показано от WordPress. На страницата за грешка липсват подробности, непривлекателна е и не съдържа нищо от вашата марка. Просто изглежда, че уебсайтът ви е изчезнал.

Като се има предвид това, нека да разгледаме как можете да персонализирате страницата за грешка на вашия уебсайт на WordPress, за да я направите по-полезна.

Добавяне на персонализирана страница за грешка в базата данни в WordPress

Първо, трябва да отворите нов файл в текстов редактор, като Notepad, и след това да поставите следното съдържание вътре.


<?php // custom WordPress database error page
 
  header('HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable');
  header('Status: 503 Service Temporarily Unavailable');
  header('Retry-After: 600'); // 1 hour = 3600 seconds
 
  // If you wish to email yourself upon an error
  // mail("[email protected]", "Database Error", "There is a problem with the database!", "From: Db Error Watching");
 
?>
 
<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<title>Database Error</title>
<style>
body { padding: 20px; background: red; color: white; font-size: 60px; }
</style>
</head>
<body>
  You got problems.
</body>
</html>

Източник: CSS Tricks

След това запазете файла като ‘db-error.php’. След това, като използвате FTP програма, трябва да качите файла в директорията /wp-content/ на вашия WordPress сайт. За повече подробности вижте нашето ръководство за начинаещи за използване на FTP с WordPress.

Сега, когато вашият уебсайт не може да установи връзка с база данни, ще видите съобщението за грешка на екранната снимка по-долу, а заглавието „Грешка в базата данни“ ще се покаже в раздела на уеб браузъра.

Преглед на страница за грешка в базата данни

Това не е най-атрактивното съобщение за грешка, но е стъпка напред. Сега можете да промените HTML и CSS на страницата, за да отговарят по-добре на вашия собствен уебсайт.

Персонализиране на страницата за грешка в базата данни в WordPress

Сега е време да персонализирате страницата с грешки в базата данни, така че да изглежда страхотно и да съответства на темата на вашия уебсайт. Вие също трябва да добавите логото на вашата марка и логото към страницата.

Можете също да използвате малко хумор в съобщението си. Вашите посетители може да не могат да посетят уебсайта ви, но можете поне да ги забавлявате.

Можете да почерпите вдъхновение от нашия списък с най-добрите примери за дизайн на страници с грешки в WordPress 404. Например, тази страница Empty Cup 404 може лесно да бъде модифицирана, за да служи като страница за грешка в базата данни.

Пример за съобщение за грешка Empty Cup 404

Ще трябва да промените „Грешка 404“ на „Грешка в базата данни“ и „Тази страница не може да бъде намерена“ на „Този ​​уебсайт е временно недостъпен“. Трябва също да премахнете бутона „Отиди вкъщи“, тъй като вероятно целият ви уебсайт не работи.

Най-лесният начин да създадете персонализиран дизайн на страницата за грешка в базата данни е да използвате приставката SeedProd. Това е най-популярният създател на целеви страници с функция за плъзгане и пускане, за да персонализирате вашите страници с грешки, без да редактирате никакъв код.

Има безплатна версия на SeedProd, но ще ви е необходима Pro версията, за да получите достъп до вградените шаблони на страници за грешка 404.

За идеи как да използвате SeedProd за създаване на персонализирани страници за грешки, вижте нашето ръководство за това как да подобрите своя шаблон за страница 404 в WordPress.

Изпращане на известие по имейл за грешка в базата данни

Ако уебсайтът ви не работи, тогава искате да бъдете уведомени, за да можете да направите нещо по въпроса.

Кодовият фрагмент, който използвахме по-рано, съдържа код, който ще ви изпраща известие по имейл всеки път, когато уебсайтът ви има грешка в базата данни. Тази част от кода в момента е неактивна, тъй като е коментирана с две наклонени черти.


  // If you wish to email yourself upon an error
  // mail("[email protected]", "Database Error", "There is a problem with the database!", "From: Db Error Watching");

За да получавате известията, ще трябва да премахнете двете наклонени черти преди функцията за поща.


  // If you wish to email yourself upon an error
  mail("[email protected]", "Database Error", "There is a problem with the database!", "From: Db Error Watching");

Ще трябва също да замените „[email protected]“ със собствен имейл адрес. Не забравяйте да запазите редактирания файл db-error.php и да го качите в /wp-content/ директорията на вашия WordPress сайт.

Надяваме се, че този урок ви помогна да научите как да добавите персонализирана страница за грешка в базата данни в WordPress.

Може също да искате да научите как да изберете най-добрия хостинг на WordPress или да разгледате нашия списък с плъгини, които трябва да имате, за да развиете вашия сайт.

Ако ви е харесала тази статия, моля, абонирайте се за нашия YouTube канал за видео уроци за WordPress. Можете също да ни намерите на Twitter и Facebook.Comments are closed.