четвъртък, август 11

Как да добавите RSS абонамент за етикети и архиви на персонализирана таксономия

0
28
How to Add RSS Subscription for Tags and Custom Taxonomy Archives


Искате ли да позволите на посетителите си да се абонират за отделни тагове или персонализирани таксономии?

Когато предлагате отделна RSS емисия за всяка таксономия, вашите посетители могат да се абонират за темите, от които се интересуват най-много.

В тази статия ще ви покажем как да добавите RSS абонаменти за вашите маркери и персонализирани архиви на таксономия.

Защо позволяваме на потребителите да се абонират за етикети и персонализирани таксономии?

Когато стартирате блог на WordPress, можете да използвате таксономии на категории и маркери, за да организирате публикациите си в блога, за да помогнете на читателите си да намерят съдържанието, от което се интересуват най-много.

Някои собственици на уебсайтове създават персонализирани таксономии, за да добавят допълнителна структура. Например, уебсайт с персонализиран тип публикация, наречен „Книги“, може да използва персонализирана таксономия, наречена „Теми“, за да го сортира.

Може да искате да добавите RSS абонамент към вашите тагове и персонализирани таксономии. Тогава посетителите на вашия уебсайт могат да бъдат уведомени, когато публикувате нова публикация в блога, от която може да се интересуват.

Всеки маркер и персонализирана таксономия имат собствен URL адрес на емисия. Всичко, което трябва да направите, е да добавите /feed/ в края на URL адреса. Ето един пример:

https://www.wpbeginner.com/section/wp-themes/feed/

Но повечето от вашите посетители няма да знаят как да намерят и да се абонират за тези емисии. Нека да разгледаме как да добавим RSS абонаментна връзка към тагове и персонализирани архиви на таксономия.

Добавяне на RSS абонаментна връзка към архивите с етикети

Ще започнем с добавяне на обикновена RSS връзка за абонамент към страниците на архива на вашите маркери.

За да направите това, трябва да добавите код към файловете на вашия уебсайт. Ако не сте правили това преди, вижте нашето ръководство за това как да поставите фрагменти от код от мрежата в WordPress.

Първото нещо, което трябва да направите, е да влезете в папката на вашата тема и да намерите файла tag.php. Ако не виждате този файл, потърсете archive.php.

Сега, ако вашата тема има файл tag.php, просто добавете следния код точно преди цикъла.

$tag_id = get_query_var('tag_id');
 
echo '<div class="tag-feed"><p><a href="' . get_tag_feed_link( $tag_id) . '" title="Subscribe to this tag" rel="nofollow">Subscribe</a></p></div>';
 
?>

Ако вашата тема няма файл tag.php, но има файл archive.php, тогава трябва да създадете нов файл, наречен tag.php, и да поставите целия код от archive.php в него. След като сте готови, поставете горния код в него.

Когато посетите уебсайта си, ще можете да видите връзка за абонамент на страниците на архива на маркерите. Ето екранна снимка от нашия демонстрационен уебсайт.

Абонирайте се за преглед на етикети

Този код просто добавя връзка с анкерния текст „Абониране“ към шаблона. Можете да добавите икона на RSS вместо текст, ако предпочитате. Всичко, което трябва да направите, е да замените текста „Абониране“ с URL адрес на изображение, както следва:

<img src="http://example.com/location/to/rss/icon.png" width="48" height="48" alt="Subscribe" />

Ето екранна снимка на архив с етикети на нашия демонстрационен уебсайт, след като променихме кода.

Абонирайте се за етикети с преглед на икони

Добавяне на RSS абонаментна връзка към персонализирани таксономични архиви

Можем да направим същото за архивите на персонализирана таксономия.

Трябва да влезете в папката на вашата тема и да потърсите файл с име като taxonomy-YOURTAXONOMYNAME.php.

Например, ако имате персонализирана таксономия, наречена „Теми“, тогава трябва да потърсите файл, наречен taxonomy-topics.php.

След това трябва да редактирате файла и да поставите следния код над цикъла:

<?php
 
$term = get_term_by( 'slug', get_query_var( 'term' ), get_query_var( 'taxonomy' ) );
 
echo '<div class="topic-feed"><p><a href="' . get_term_feed_link($term->term_id, topics, $feed) . '" title="Subscribe to this topic" rel="nofollow">Subscribe</a></p></div>';
 
?>

Ако нямате персонализиран шаблон за таксономия, създайте нов файл и го наименувайте, както описахме по-горе. Трябва да копирате и поставите съдържанието на вашия archive.php файл в него, след което да добавите кодовия фрагмент по-горе.

Ако искате да използвате икона на RSS вместо текст, просто заменете текста „Абониране“ с етикет за изображение, точно както направихме в раздела по-горе.

Надяваме се, че този урок ви е помогнал да научите как да добавите RSS абонамент за тагове и персонализирани архиви на таксономия.

Може също да искате да научите как да подобрите SEO на уебсайта си или да разгледате нашия списък с 30 доказани начина да печелите пари с блогове с WordPress.

Ако ви е харесала тази статия, моля, абонирайте се за нашия YouTube канал за видео уроци за WordPress. Можете също да ни намерите на Twitter и Facebook.Comments are closed.