четвъртък, август 11

10 маркетингови данни за уебсайтове, които трябва да проследявате на всеки WordPress сайт

0
33
Tracking marketing data in WordPress


След стартирането на уебсайт повечето собственици на малък бизнес разчитат на най-добрите си предположения, за да вземат важни маркетингови решения. Това не само добавя огромен риск, но и значително забавя растежа. В това ръководство ще споделим най-добрите маркетингови данни за уебсайтове, които трябва да проследявате на всеки сайт на WordPress, за да можете да вземате решения, базирани на данни, за да развиете бизнеса си.

Защо трябва да проследявате маркетингови данни в WordPress?

Вярваме, че е лесно да удвоите трафика и продажбите си, когато знаете точно как хората намират и използват вашия уебсайт.

Повечето собственици на бизнес не осъзнават колко лесно е да се проследяват важни маркетингови показатели на вашия WordPress сайт.

Например с няколко щраквания можете да разберете кои са вашите посетители, откъде идват и какво правят на вашия уебсайт. Можете да научите кои от вашите статии получават повече посещения и кои страници на вашия сайт не получават никакви прегледи.

Ако управлявате онлайн магазин, тогава можете да видите какъв е коефициентът на реализация на вашия уебсайт, коя страница води до най-много продажби, кои са вашите най-добри източници на препоръки и т.н.

Можете да използвате всички тези маркетингови данни, за да вземате информирани бизнес решения и да развивате бизнеса си с увереност.

Като се има предвид това, нека да разгледаме най-добрите статистически данни за маркетинг на уебсайтове, които трябва да проследявате на всеки сайт на WordPress (и как лесно да го направите).

1. Google Analytics

Google Analytics

Google Analytics е най-популярният софтуер за анализ на уебсайтове в света. Той е обичан от бизнеса, блогърите и търговците, защото предоставя съкровищница от информация.

Например, можете да използвате Google Analytics, за да научите:

 • Броят на посещенията и показванията на страници на вашия уебсайт
 • Кой посещава вашия уебсайт (местоположение на посетителя, браузър, операционна система, размер на екрана и др.)
 • Как са намерили вашия уебсайт
 • Как потребителите взаимодействат с вашия уебсайт
 • и много повече

Google Analytics е основен инструмент в нашия собствен бизнес. Препоръчваме да използвате Google Analytics на всичките си уебсайтове на WordPress от първия ден. Вижте нашия урок стъпка по стъпка как да инсталирате Google Analytics в WordPress.

2. Проследявайте изходящи връзки с помощта на Google Analytics

Всяка връзка, която отвежда потребителите от вашия уебсайт, се нарича изходяща връзка. Ако използвате партньорски маркетинг, за да печелите пари от уебсайта си, тогава тези изходящи връзки са известни още като партньорски връзки.

Проследяването на тези изходящи връзки ви помага да видите колко трафик изпращате към други сайтове и можете да използвате тези данни, за да изградите по-силни партньорства с тези сайтове.

Като блогър/партньор, можете да видите кои партньорски връзки се кликват по-често от вашите посетители. Тази информация може да ви помогне да направите правилна партньорска маркетингова стратегия и да увеличите приходите си от реферали.

Най-лесният начин за проследяване на партньорски връзки в WordPress е като използвате MonsterInsights. Това е най-добрият плъгин за Google Analytics за WordPress и ви позволява лесно да проследявате изходящи връзки.

Освен това получавате лесни за разбиране отчети във вашето табло за управление на WordPress, включително такъв, който показва вашите най-добри партньорски връзки. За подробни инструкции вижте нашето ръководство как да проследявате изходящи връзки в WordPress.

Доклад за партньорски връзки на MonsterInsights

3. Подобрено проследяване на електронната търговия с Google Analytics

Ако управлявате онлайн магазин, тогава трябва да активирате подобрено проследяване на електронната търговия в Google Analytics. Това ще ви позволи да проследявате следната информация за клиентите във вашия онлайн магазин.

 • Пазаруване на вашите клиенти
 • Поведение при плащане и проследяване на информацията за изоставената количка
 • Продуктови списъци производителност
 • Изпълнение на продажбите

Настройването на подобрено проследяване на електронната търговия във вашия WordPress магазин може да бъде трудно. Създадохме MonsterInsights, за да ви улесним (буквално отнема 1 щракване).

Работи безпроблемно както с WooCommerce, така и с Easy Digital Downloads (и двете са изброени в нашите най-добри плъгини за електронна търговия за WordPress).

Проследяване на електронната търговия в MonsterInsights

За подробности вижте нашето ръководство как да активирате проследяването на клиенти в WooCommerce с Google Analytics.

4. Проследявайте данните за ангажираността на потребителите с Google Analytics

Ангажираността на потребителите ви показва какво правят потребителите, когато пристигнат на вашия уебсайт. Помага ви да идентифицирате модели на силно ангажирано потребителско поведение, което води до повече реализации и продажби.

Например, може да разберете, че потребителите, посещаващи конкретна страница, са 10 пъти по-склонни да направят покупка. След това можете да използвате тази информация, за да изпратите повече потребители към тази страница или да репликирате подобно изживяване на други страници от уебсайта си.

По принцип вие ще проследявате данни за това как потребителите взаимодействат с вашия уебсайт. Например:

 • Проследяване на най-популярното ви съдържание
 • Проследяване на подаване на формуляри
 • Проследяване на електронната търговия
 • Проследяване на реклами, за да разберете как потребителите взаимодействат с рекламите на вашия уебсайт
 • Мониторинг на степента на отпадане
 • Времето, което потребителите прекарват на вашия уебсайт
 • Показвания на страници на сесия

За подробни инструкции следвайте нашето ръководство стъпка по стъпка как да проследявате ангажираността на потребителите в WordPress.

5. Проследявайте връзките на кампаниите с UTM кодове

Google Analytics е наистина добър в проследяването откъде идва трафикът на уебсайта ви. Той дори може да категоризира вашия трафик въз основа на техния източник (органичен, социален, реферален и др.).

Но когато провеждате платени рекламни кампании, имейл маркетингови кампании или промоции в социалните медии, имате нужда от подробно проследяване на кампаниите.

Ето къде идва UTM проследяването.

Проследяването на ниво кампания ви позволява да видите точно кой имейл, реклама или конкретна подканваща връзка са ви помогнали да получите най-много трафик или продажби.

За да ви улесни да генерирате UTM връзки, MonsterInsights идва с безплатен конструктор на URL адреси на кампания, така че можете да получавате по-подробни отчети:

Създател на URL адреси в MonsterInsights

Тези маркери включват естествени параметри за анализ, които се проследяват от Google Analytics и са включени във вашите отчети.

За да научите повече, вижте това ръководство за това как да създавате URL адреси на кампании в MonsterInsights.

6. Проследете и подобрете кампаниите за ретаргетинг във Facebook

Знаете ли, че Facebook ви позволява да показвате насочени реклами на хора, които са посещавали уебсайта ви в миналото? Да, това се нарича пренасочване.

Можете да инсталирате Facebook пиксел и да показвате насочени реклами на всеки, който е посетил уебсайта ви през последните 180 дни.

Facebook персонализирано пренасочване на аудитория

Но това работи само ако имате инсталиран Facebook пикселът. Например, ако инсталирате пиксел за пренасочване на Facebook днес, тогава ще можете да показвате рекламите си само на хора, които са посетили днес и нататък.

Дори ако в момента не провеждате рекламна кампания във Facebook, препоръчваме да инсталирате пиксела за пренасочване, така че да имате вградена аудитория, когато сте готови да започнете.

За подробни инструкции вижте нашето ръководство как да инсталирате Facebook пиксел за ремаркетинг/пренасочване в WordPress.

След като започнете да провеждате рекламни кампании във Facebook, можете да видите ефективността на рекламите си с Facebook Insights. Можете също да добавите подобрено проследяване на реклами във Facebook в Google Analytics.

За повече подробности вижте това ръководство за това как да подобрите насочването на реклами във Facebook с Google Analytics.

7. Проследяване на кампании в Google AdWords

Ако провеждате PPC кампании с помощта на Google AdWords, тогава можете лесно да видите как се представят вашите реклами в таблото за управление на AdWords. Тези отчети обаче ви казват само как потребителите взаимодействат с вашите реклами, а не какво правят след това.

За това отново ще ви трябва Google Analytics, който идва с вградена интеграция с вашия акаунт в AdWords. Тази интеграция ви позволява лесно да проследявате реализациите на платения си трафик.

Свържете AdWords с Google Анализ

За инструкции стъпка по стъпка вижте това пълно ръководство за това как да използвате Google Анализ за проследяване на реализациите в AdWords.

8. Наблюдавайте сайта си с Google Search Console

Search Console

Google Search Console е набор от безплатни инструменти, предлагани от Google, за да дадат на издателите поглед върху това как техните уебсайтове се виждат от търсачката.

Той предоставя изключително полезна информация като това как се класират страниците ви за различни ключови думи (повече за това по-късно), цялостната производителност на вашия сайт в търсачката и всички грешки, които роботът на Google е открил на вашия уебсайт.

За подробни инструкции вижте нашето ръководство как да добавите своя WordPress сайт към Google Search Console.

9. Проследете класирането на ключовите си думи

Ключовите думи са фразите, които потребителите въвеждат в търсачките, за да намерят това, което търсят. За да получите повече трафик от търсачките, трябва да знаете точно кои ключови думи ви носят най-много трафик към вашия уебсайт, за да можете да се съсредоточите върху това, което работи.

Имаме пълно ръководство за WordPress SEO, което можете да използвате, за да научите как да оптимизирате съдържанието си за конкретни ключови думи.

Обикновено начинаещите разчитат на ръчно въвеждане на ключови думи в търсенето с Google, за да видят дали сайтът им се класира. Това е много неефективно, тъй като бихте пропуснали хиляди ключови думи, където вашият сайт може лесно да бъде класиран.

Google Search Console е безплатен инструмент, който ви предоставя ценни данни за ключови думи със средната позиция. Можете да видите кои ключови думи се класират високо, импресии при търсене и колко средни кликвания получавате.

Позиции на ключови думи

Въпреки това, той ви позволява само да видите данните за ключовите думи на вашия собствен сайт. Ако искате да проучите вашите конкуренти, тогава ще ви трябва SEMRush. Този невероятно мощен SEO инструмент ви позволява да преглеждате задълбочени данни за ключови думи за всеки уебсайт.

За повече информация по тази тема, моля, разгледайте нашето ръководство за това как да проследявате класирането на ключови думи за вашия WordPress сайт.

10. Проследете растежа и ефективността на вашия имейл списък

Повечето популярни услуги за имейл маркетинг идват със статистически данни и прозрения, които можете да проследявате. Тези отчети предоставят полезни данни като честота на отваряне, честота на кликване, процент на отписване и други.

Анализ по имейл

Можете също да видите трафика, идващ от вашите имейл кампании към уебсайта ви в отчетите си в Google Анализ под Придобиване » Кампании. От тук можете да видите колко добре се преобразува трафикът на вашия имейл бюлетин и какво можете да направите, за да подобрите.

Проследяването на имейл маркетингови данни ви помага да разширите списъка си с имейли. Можете да създавате нови формуляри за имейл, да променяте разположенията на формуляри и да използвате изскачащи прозорци, за да увеличите абонатите.

Въпреки че определено има други маркетингови показатели, които можете да проследявате, ние вярваме, че това са най-важните маркетингови данни, които всеки собственик на бизнес трябва да проследява на своя WordPress сайт.

Може да видите много споменавания на MonsterInsights и може да се чудите дали това е спонсорирана статия. Не е.

MonsterInsights е нашата сестринска компания. Създадохме този инструмент за собствен бизнес, за да можем да вземаме решения, базирани на данни.

Целта на MonsterInsights е да помогне за улесняването на анализа, като ви показва статистическите данни, които имат значение. Той се превърна в най-популярната плъгин за Google Analytics за WordPress. Над 2 милиона уебсайта използват MonsterInsights, включително като Microsoft, Bloomberg, Yelp, FedEx и разбира се UpScale.

Ако искате да развиете бизнеса си с увереност, тогава започнете с MonsterInsights още днес.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да проследите правилните маркетингови данни на уебсайта във всичките ви WordPress сайтове. Може също да искате да видите нашето стъпка по стъпка ръководство за сигурност на WordPress, за да запазите уебсайта си в безопасност.

Ако ви е харесала тази статия, моля, абонирайте се за нашия YouTube канал за видео уроци за WordPress. Можете също да ни намерите на Twitter и Facebook.Comments are closed.